Introduksjon til Jottacloud Foto for iOS

Denne artikkelen gir deg en introduksjon til appen Jottacloud Foto for iOS. Noen av tingene du vil lære er:

• Hvordan du registrerer deg og logger inn på Jottacloud Foto
  • Hvordan dine bilder og videoer er organisert
  • Hva de forskjellige skjermbildene og valgene gjør

Starte Jottacloud Foto

Du starter applikasjonen ved å trykke på Jottacloud Foto ikonet på din enhet, ikonet ser slik ut:

Registrering

For å registrere deg for Jottacloud Foto oppgir du telefonnummeret ditt, e-post adressen og navnet ditt. Når appen åpnes trykker du på: "Lag en gratis bruker".

Om du allerede har en Jottacloud bruker trykker du på "Logg inn eksisterende bruker" og hopp til "Innlogging" steget i denne artikkelen.

Den første informasjonen vi trenger er et gyldig mobilnummer. Fyll inn mobilnummeret med landskode og trykk Neste.

Vi vil sende deg en tekstmelding med en verifiseringskode. Tast inn koden og trykk Neste.

Om du taster inn feil kode kan du prøve igjen. Trykk på bakoverpilen for å bytte mobilnummer.

I det neste vinduet skriver du inn navnet ditt, e-post adressen og oppretter ditt personlige passord. For å beskytte din konto bør du velge et sterkt passord som bare du vet. Trykk på Start for å registrere deg.

Det siste steget er å la Jottacloud Foto tilgang til bilder og video på din enhet. Trykk på "Gi tilgang til bilder og video" i bunnen av skjermbildet.

Trykk så "Tillat" når følgende vindu kommer opp.

Du har nå opprettet din Jottacloud Foto bruker!

Innlogging

Du logger inn på Jottacloud Foto med enten din e-post adresse, brukernavn eller mobilnummer, kombinert med ditt personlige passord.

Hvis du har glemt passordet ditt kan du trykke på "Glemt passord?", linken vil sende deg en reset link på mail.

Bilder vinduet

Jottacloud Foto har to hovedvinduer; Bilder og album. Standardvinduet er Bilder. Du kan bytte mellom disse vinduene ved å trykke på knappene på bunnen av skjermen.

Bilder-vinduet er en oversikt over alle dine bilder og videoer. Den viser både bilder/videoer lagret lokalt på din enhet, samt bilder/videoer lagret i skyen. På denne måten har du ALLE dine bilder og videoer tilgjengelig uansett hvor du er!

Bilder er sortert kronologisk, med det nyeste bilde på toppen og det eldste på bunnen.

Sorteringen er basert på metadata i bildene, altså når de er tatt.

For å se eldre bilder trenger du bare å sveipe opp på tidslinjen for å scrolle ned.

Det å scrolle gjennom mange tusen bilder kan ta en del tid, så vi anbefaler å bruke den lilla knappen på høyre side for å scrolle raskere. Knappen vil dukke opp så fort du starter å scrolle. Du kan også trykke på pilene på knappen for å hoppe mellom dager.

Aktivere automatisk sikkerhetskopiering

Når du starter Jottacloud Foto på iOS for første gang vil appen spør deg om du vil slå på automatisk sikkerhetskopiering. For å aktivere dette trykker du simpelthen på "Aktiver".

iOS har restriksjoner på hvor mye bakgrunns oppe-tid en app kan bruke. Dette kan gjøre at en vedvarende sikkerhetskopiering blir avbrutt. Jottacloud Foto kan si ifra når dette skjer, slik at du kan være sikker på at alle bilder og videofiler blir lastet opp. Trykk på "Notifiser meg" i dialogvinduet som kommer opp.

Etter det må du gi Jottacloud Foto tilgang til å vise notifikasjoner.

Read more details about Backing up Photos & Videos on iOS

Hvordan vet jeg at bildet har blitt lastet opp?

Hvis Jottacloud Foto finner et bilde eller en video som ikke er blitt lastet opp, vises det et lite ikon (en sky med en strek igjennom) for å illustrere at filen ikke er lagret på skyen.

I løpet av sikkerhetskopieringen vil et symbol med to piler som går om hverandre vises. Når bildet så er blitt lastet opp vil dette symbolet bli borte.

Bilder/videoer uten dette symbolet har blitt lastet opp vellykket.

Du kan også se antall bilder/videofiler som holder på å lastes opp nederst på skjermen, over "Bilder" og "Album" knappene. Når sikkerhetskopi-linjen er borte er det ikke flere filer å laste opp.

Velge bilder

Du kan velge bilder og videoer på to forskjellige måter:

• Ved å bruke menyen (oppe til høyre) og trykke "Velg bilder"
  • Eller ved å holde inne på et bilde eller en video

Når du har valgt et bilde eller en video kan du enkelt velge flere ved å trykke.

For å velge bort et bilde/video trykker du på bildet/videoen igjen. For å velge bort alle trykker du på X-en øverst i venstre hjørnet.

Disse valgene har du etter at du har markert bilder/videoer:

• Velge vekk alle bilder/videoer (ved å trykke på X-en i venstre hjørne)
  • Dele alle valgte elementer
  • Legge til elementer i et album
  • Slette elementer
  • Skjule elementer

Legge til bilder i et album

Når du har valgt et bilde kan du legge det til et album. Trykk på ikonet for å legge til album øverst i skjermbilde, velg så ønsket album.

Hvis du ikke har opprettet et album før, kan du gjøre det i samme dialogboks ved å trykke på pluss-tegnet.

Visning av bilder og video i fullskjerm

Når du trykker på et bilde eller en video i tidslinjen, eller i et album, vil filen vises i fullskjerm.

I fullskjerm kan du bruke følgende gester:

• Trykke på bildet for å skjule valg
  • Trykke på bildet igjen for å vise valg
  • Dobbelttrykk på et bilde for å zoome inn
  • Dobbelttrykk igjen for å zoome ut
  • Sveip til venstre for å se neste bilde/video
  • Sveip til høyre for å se forrige bilde/video
  • Sveip opp eller ned for å gå ut av fullskjerm og gå tilbake til tidslinjen eller albumet

Knappene på toppen gir følgende valg:

• Trykk på X-en i venstre hjørne for å avslutte fullskjermvisning
  • Trykk på de tre dottene i høyre hjørne for å:
    • Slette en fil
    • Skjule en fil

Knappene på bunnen gir følgende valg:

• Åpne i - åpner et bilde eller en video i et annet program/app
  • Del lenke - lager en lenke som deler et bilde/video
  • Legg til i album - legger bildet/videoen til i et album
  • Vis info - viser metadata informasjon

For å spille av en video trykker du på "Play" tegnet midt på skjermen, for å pause kan du trykke på pause-symbolet.

Du kan spole frem og tilbake i videoen ved å dra avspillingsknappen frem og tilbake.

Album fanen

Album fanen er en oversikt over albumene du har laget og delt. Her kan du også finne album fra andre brukerkontoer som du følger, samt en liste over hvor bildene dine ble tatt.

For å åpne Album fanen trykker du på "Album" nederst på skjermen.

Du kan åpne album ved å trykke på albumomslaget.

Det er tre forskjellige album grupper; "Mine album", "Delte album" og "Steder". For å se alle albumene i en gruppe trykker du på teksten med gruppetittelen eller antallet album for gruppen.

Mine album

Mine album er en samling av alle albumene du har opprettet. Listen er sortert kronologisk hvor albumet du sist redigerte vises på toppen.

Delte album

Delte album er en liste over alle album du har delt med andre, og albumer som er blitt delt med deg.

Opprette nytt album

Trykker du på plusstegnet i sirkelen nede til høyre oppretter du et nytt album.

Gi albumet så en tittel du selv ønsker og trykk på den lilla haken.

Når du åpner et album vil alle bildene/videoene i albumet vises. Sveip opp for å scrolle ned og trykk på et bilde eller en video for å vise den i fullskjerm.

For å dele et album trykker du på den lilla dele-knappen på bunnen av skjermen. Dette generer en URL/link og åpner et dialogvindu på din enhet. Fra dette vinduet kan du velge hvordan du vil dele URLen.

De tre vertikale dottene i høyre hjørne viser valgmenyen.

• Trykk "Legg til bilder" for å velge bilder/videoer som skal legges i albumet
  • Trykk "Velg bilder" for å markere bilder
  • Trykk "Endre albumnavn" for å gi et nytt navn på albumet
  • Trykk "Albuminnstillinger" for å se innstillingene

Når du har markert bilder i et album får du følgende valg:

• Velge vekk bilder ved å trykke X-en i øvre venstre hjørne
  • Del valgte bilder ved å trykke på delingsknappen
  • Fjern bildet fra albumet
  • Legg bildet til i et annet album
  • Del med Chromecast enhet

Albuminnstillinger

Innstillingene lar deg kontrollere egenskapene til albumet. Du kan endre egenskaper som: deling av et album, eller aktivere/deaktivere at andre kan legge til sine egne bilder i albumer.

Du kan også se en oversikt over personer som følger (abonnerer) på albumet.

På bunnen av albuminnstillinger siden har du muligheten til å slette hele albumet.

For å slette albumet trykker du på "Slett album" nederst på "Albuminnstillinger".

Bekreft så at du ønsker å slette albumet.

Hvis du abonnerer eller følger et album kan du ikke slette det albumet. Da har du valget om å slutte å følge/abonnere på det. Eieren av albumet får da en notifikasjon når du ikke følger albumet lenger.

Følge et delt album

Hvis du får en lenke/URL og klikker på den fra enn annen app vil albumet åpne Jottacloud Foto.

Når URLen åpner Jottacloud Foto vil du få en melding om du vil følge/abonnere på albumet. Trykk på "Følg".

Innstillinger

Du kan se innstillingene ved å trykke på symbolet (tre horisontale striper) i øvre venstre hjørne i enten Bilder-fanen eller Album-fanen.

Konto-informasjon

Hvor mye som er lagret på brukeren kan du se øverst på i Innstillinger-fanen, her ser du også brukernavnet og total kapasitet for din bruker.

Sikkerhetskopiering innstillinger

Under Sikkerhetskopiering kan du aktivere og deaktivere automatisk sikkerhetskopiering av bilder og video. Hvis du deaktiverer dette vil ingen bilder eller video bli lastet opp til Jottacloud Foto.

Som standard innstilling vil Jottacloud Foto kun laste opp bilder og video når enheten er tilkoblet et WiFi nettverk. For å aktivere sikkerhetskopiering over 3G/4G trykker du på knappen "Last opp over 3G/4G" slik at den blir grønn.

Read more details about Backing up Photos & Videos on iOS

Lokal lagringsplass - innstillinger

Jottacloud Foto kan frigjøre lagringsplass på enheten din ved å slette bilder/video som allerede er sikkerhetskopiert på Jottacloud.

Read more details about Freeing up space on iOS

For å frigjøre plass, trykk på "Frigjør plass" i navigasjonsmenyen. Jottacloud Foto vil vise en beskjed med hvor mange bilder og videoer som er sikkerhetskopiert og hvor mye plass du kan spare ved å fullføre dette.

Mer informasjon og hvordan logge ut

Du kan lese hjelpe-artikler og sende melding til vår supportdesk ved å trykke på "Kundeservice" .

App-versjonsnummeret ser du nest nederst i "Innstillinger" fanen, under "Mer" kategorien.

For å logge ut av appen trykker du på "Logg ut" nederst på siden "Innstillinger". Om du gjør dette må du logge inn igjen neste gang du åpner appen.